Bolari
DATE PENTRU ÎNTOCMIREA CAIETELOR DE SARCINI
Furnizare/şi montare de pavaje (pavele sau dale) sau borduri cu înbinare nut şi feder, din beton vibropresat, grosime/dimensiuni …, model…, finisaj… (“Cuart”, Antichizat, Mono strat), culoare…, produse in conformitate cu standardele SR EN 1338/ SR EN 1339/ SR EN 1340; produsele trebuie să fie însoite de Declaraii de Conformitate şi marcate cu marcajul CE. Produsele trebuie livrate în şantier ambalate conform, complet acoperite cu folie de protecie.

Toate informatiile prezentate aici sunt doar sugestii si nu tin loc expertizelor tehnice specializate.

MONTAJ

PAVAJELE:

produsele se montează “uscat” pe un pat de nisip nivelat şi bine compactat. Important: Grosimea pavajului cât şi tipul de finisaj vor fi alese în funcie de destinaia spaiului ce urmează a fi pavat precum şi de traficul preconizat (zonă pietonală, spaii industriale) Se recomandă o atenie specială pentru pantele adecvate pentru a se evita stagnarea apei pe surpafaă. Astfel in faza de montaj este recomandat să se folosească simultan produse din cel puin 3 ambalaje pentru a evita formarea de conglomerate cu nuane de culori diferite. în timpul operaiunilor de montaj fii ateni la manevrarea produselor:

Se recomandă punerea în operă a produselor noaste cu temperaturi care depăşesc 0ºC şi în absena îngheului sau a zăpezii.

STRATUL DE NIVELARE: în general se realizează  din sort concasat(3-6 mm), perfect nivelat şi egalizat. Nisipul utilizat nu trebuie să fie îngheat sau să conină urme de zăpadă.

GEOTEXTILUL: Se recomandă folosirea geotextilului pentru o mai bună şi uniformă distribuire a sarcinilor, cât şi pentru a evita amestecarea diverselor straturi de suport cu stratul de nivelare.

STRATUL DE SUPORT: are funcia de a prelua şi a transmite terenului solicitările la care este supus pavajul şi de a garanta o capaciate portantă adecvată pavajului. Stratul de suport trebuie dimensionat în funcie de solicitările prevăzute. în general stratul de suport este realizat din agregate de dimensiuni mai mari, însă cu o curbă granulometrică uniform distribuită.
Nisipul utilizat nu trebuie să fie îngheat sau să conină urme de zăpadă.

BORDURA: are rolul de opritor al mişcărilor pe orizontală a pavelelor.

NISIP: După ce au fost montate pavelele, rosturile dintre acestea trebuiesc umplute cu nisip uscat şi fin(nu trebuie să fie concasat) cu diametru de maxim 2 mm. Nisipul de utilizat trebuie să fie natural, curat, uscat, fără impurităi şi pări fine, să NU provină de la concasor, cu granulometria 0-2 mm fără pietre mari care ar putea zgâria pavimentul.
Se recomandă să nu se utilizeze nisip din concasat pentru că ar putea păta suprafeele pavelelor. Nisipul trebui să fie prezent în rosturi pentru a putea garanta maxima autoblocare a fiecărei pavele/bucăi.
Este importantă prezena în permanenă a nisipului în rosturile dintre pavele pentru a avea un cât mai bun efect autoblocant între fiecare bucată de pavaj în parte. în anumite cazuri speciale, de utilizări specifice, este posibilă folosirea de răşini speciale în vederea fixării nisipului din rostrurile dintre pavele, pentru a preveni golirea acestora.


Important: Pentru a fi siguri că obinei o lucrare de calitate pentru proiectul dumneavoastră de amenajare exterioară este recomandat să vă adresai firmelor specializate şi calificate, fiind în măsură să dimensioneze  în mod corect toate elementele necesare realizării proiectului.

ÎNTREŢINERE ŞI CURĂŢARE

Curăarea iniială: în primele 2 sau 3 luni din ciclul de viaă al pavajului, în vederea stabilizării nisipului de legătură/de blocare între rosturi, pavajul realizat trebuie măturat cu mătura şi trebuie evitate jeturile de apă. Când rosturile s-au stabilizat este posibil să se utilizeze şi metode de curăare mai energice, de exemplu cu jeturi de apă sau cu mături mecanice (cum sunt cele utilizate pentru curăarea străzilor).

Curăarea normală: Curăarea pavajelor noastre este foarte simplă: pentru a da pavajului un nou luciu şi pentru a revigora culorile este suficientă în mod normal spălarea cu apă şi detergent pentru pavaje neutre care nu produc spumă.

Murdăria generală: Pentru a curăa noroiul, alimentele, frunzele şi reziduurile vegetale, igările este suficient să măturai folosind apă caldă şi detergeni neutri. Dacă pata persistă, aplicai o soluie de înălbire delicată diluată cu apă şi apoi clăiti abundent cu apă curată. Dacă suprafaa este stropită cu un jet de apă, trebuie să fii ateni să nu îndepărtai nisipul de sigilare a rosturilor. La încheierea curăeniei este oricum oportun să controlai ca rosturile să fie sigilate corect, iar dacă este necesar să procedai la umplerea lor cu nisipul adecvat.

Pete de ulei: Uleiul, penetrează rapid în beton, şi trebuie îndepărtat imediat cu material absorbant (de exemplu cu hârtie absorbantă sau cu o cârpă), tamponând fără a se freca.

Uneiori după îndepărtare este necesar:

Toate aceste metode pot provoca o abraziune uşoară a suprafeei şi ar putea altera în consecină culoarea pavimentului.

Rugină: Udai zona interesată, tratai cu un detergent specific sau cu o soluie de acid clorhidric (cunoscut ca şi acid pentru suprafee) în concentraie/la 5%. La final clătii abundent cu apă pentru a evita pătarea cu acidul utilizat. Aplicai cu grijă şi încercai mai întâi pe o zonă redusă întrucât acidul atacă betonul, înăspreşte suprafeele şi poate îndepărta oarecum pigmentul din  beton cu alterarea în consecină a culorii pavimentului.


Urme de pneumatice: Curăai utilizând vaporii sau cu peria cu apă caldă şi un detergent puternic.


Gumă de mestecat şi ghips: Dacă sunt proaspete pot fi îndepărtate cu un instrument  cu care pot fi rase. Dacă sunt tari:
Urme de mortar de zidit: Lăsai să se usuce, apoi îndepărtai-l cu o daltă sau cu un vârf metalic.


Muşchi: Muşchiul se poate dezvolta în unele zone care se află foarte la umbră, sub arbori, sau în zone cu o drenare insuficientă. Pot fi utilizate substane specifice împotriva ierburilor, de preferină biodegradabile, ce pot fi cumpărate din comer, pentru a nu provoca daune vegetaiei înconjurătoare şi pentru a nu polua apa de spălat pavimentul.

Eflorescene în pavaje: Eflorescena: eflorescena este un fenomen natural şi nu reperezintă un defect (a se vedea standardul SR EN 1338 şi 1339). Fenomenul de eflorescenă dispare cu trecerea timpului, însă poate fi înlaturat şi mai înainte folosind produse de curăare specifice. Eflorescenele sunt un fenomen natural absolut imprevizibil. Au o durată limitată în timp şi apar doar în condiii particulare de umiditate şi temperatură, mai ales iarna, când timpul de uscare este mai lent, dar doar în primele luni de viaă ale pavimentului. Ploaia, vântul şi uzura pavimentului degradează şi îndepărtează progresiv aceste depozite, astfel încât eflorescenele dispar de la sine după o anumită perioadă, fără a mai apărea în viitor. Este posibil să se efectueze curăarea cu acid clorhidric diluat: impregnai preventiv pavimentul cu ăpă astfel încât acidul să acioneze doar asupra suprafeei. Efectuai un prim tratament cu un % redus de diluie (3-5%), pe care să-l modificai în baza rezultatului (până la 10%). Soluia va fi distribuită pe suprafaă pe paviment dând cu mătura cu energie, apoi va fi clătită cu apă din abundenă. Dacă este necesar operaiunea poate fi repetată de mai multe ori (de fiecare dată aşteptai ca pavajul să fie uscat) Tratamentul poate crea o suprafaă mai aspră, iar tonalitatea se modifică uşor. Pe suprafee extinse poate da loc unor umbre vălurite. Este oportun să se efectueze această curăare cu acid în condiii atmosferice de frig. Când pavimentul este cald, evaporarea rapidă poate duce la reapariia depozitelor.

NOTE ŞI AVERTIZĂRI

CULORI: eventualele variaii de nuane sunt caracteristice acestor tipuri de produse. Astfel in faza de montaj este recomandat să se folosească simultan produse din cel puin 3 ambalaje pentru a evita formarea de conglomerate de nuane de culori.
Culorile prezentate în sit-ul sunt indicative.

Actualizări: Informaiile din catalog sunt indicative şi pot fi schimbate. Vă rugăm să consultai societatea cu privire la eventualele modificări ale documentaiei consultate.